Hacıoğlu Yumurta Beyaz L 30'lu
Hacıoğlu yumurta beyaz rengi ve besleyiciliği ile bilinen bir gıdadır. Diyetimizde önemli rol oynayan yumurtalar, protein kalitesi en yüksek gıdalardır. Yumurta proteininin tamamının (% 100) vücut proteinine dönüştüğü bilinmektedir.
Doymamış ve geri kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Yağ, yumurta sarısında yoğunlaşmıştır. Yumurta sarısı demir, B vitamini ve çeşitli miktarlarda C vitamini dışındaki tüm besinler açısından zengindir. Yumurta kabuğunda por denen gözlerle görünmez gözenekler vardır.
Bir yumurtayı yıkadığınızda bu katman kaybolur ve gözenekler açılır, bu da mikroorganizmaların dışarıdan istila etmesini kolaylaştırır ve yumurtayı daha kırılgan hale getirir. Tavuk yumurtladıktan sonra yumurtalarda hava boşluğu oluşmaya başlar. Küçük hava boşluğu yumurtanın tazeliğini gösterir. Yumurta ne kadar eski olursa hava boşluğu o kadar büyük olur. Tuzlu suda yüzen yumurtalar eskidir ve dibe batan yumurtalar tazedir.
Yumurtaların dış kabuğunda mikroorganizmalar bulunabilir ve kullanılmadan önce yıkanmalı ve tazeliğini kontrol etmek için ayrı tabaklara kırılmalıdır.
Hacıoğlu yumurta beyaz Protein kalitesinin yüksek olmasından dolayı bebek ve çocukların günde bir yumurta tüketmesi faydalıdır. Diyetteki protein miktarının sınırlı olduğu böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda yumurta, numunenin protein içeriği için önemli bir protein kaynağıdır.
Bir diyetisyen tarafından aksi belirtilmedikçe, kardiyovasküler hastalar tercihen sebze diyetiyle haftada 2-3 kez yumurta kaynatabilir veya yiyebilirler. Yumurtalar besin değeri bakımından aynı büyüklükteki ete benzer. Sebze ve tahıllarla birlikte tüketilen yumurtalar, diyetin protein kalitesini artırır.