Güney Yarım Yağlı Süt 1 L
Güney yarım yağlı süt ile sizde sütün az yağlı yapısının sağlığından yararlanırken, taviz vermeyen tadı ile iyi hissedeceksiniz. Isıl işlem görmemiş çiğ sütün koku toplama özellikleri ısıl işlem görmüş süte göre daha yüksektir. Bunun nedeni süt yağı ve süt proteininin sudaki bağlayıcı yapısıdır. Süt yağı, kokuları toplayan süt bileşimlerinin ana bileşenidir. Çiğ sütteki büyük şekilsiz, amorf süt yağı parçacıkları daha fazla koku toplar ve bunları etrafa yansıtır. Bu yağ, kaynatma işlemi sırasında sütün üst kısmında toplanarak sütün alt kısmına göre nispeten sıkı bir görünüm vererek bir krema oluşturur.
Isıl işlem görmüş paketlenmiş süt, daha az kokuya sahiptir çünkü süt yağı homojenleştirilir ve sıkıştırılarak tüm süt yağına yayılması için azaltılır. Sütün ve kremanın kokusu sütün besleyici özelliklerinde hiçbir fark yaratmaz. Ayrıca kontrolsüz ısıl işlem (evde kaynatma gibi) sonucu oluşan krema, sütün geri kalanının besin değerinin kaybolduğunun bir göstergesidir. Aksine, süt yağı sütün içinde eşit olarak dağıtılırsa içtiğimiz süt daha kalın, daha beyaz ve daha lezzetli olacaktır.
Piyasada gördüğümüz süt, yağ içeriğine bağlı olarak üç farklı şekilde gelir.
1. Yağlı süt: Yağ oranı düşmeyen ve enerji miktarı korunan süt. Yağlı süt %3 ila %3,4 oranında yağ içerir.
2. Hafif / Güney Yarım Yağlı Süt: Hafif süt, koruyucu madde kullanılmadan tam yağlı sütteki yağın azaltılmasıyla üretilir. Hafif (yarım yağlı) süt %1 veya %2 yağ içerir.
3. Yağsız süt / ekstra hafif süt: Bunlar sıfır yağlı sütlerdir. Normal süte göre daha az kalori içerdiğinden kilo sorunu olan kişiler ve kardiyovasküler hastalar için önerilir.
Hafif süt ürünleri sağlığınız için zararlı değildir. "Hafif" terimi, sütün diğer süt ürünlerinden daha düşük enerji değerine sahip olduğunu belirtmek için kullanılır. "Sütteki yağı azaltmak sütün besin değerini düşürmez. Sadece verdiği enerjide azalmaya neden olur."