Günbak Susam 1 kg
Günbak Susam , simitlerde görmeye alışkın olduğumuz bitkinin tohumudur. Simit gibi hamur işlerinde kullanılan birçok tarifte de kullanılmaktadır. Susamın birçok bilinmeyen avantajı vardır. Temel faydalarından bazıları enerji vererek, soğuğa karşı koruyarak, sindirimi teşvik ederek ve karın ağrısını azaltarak kemik erimesine fayda sağlamasıdır. Susam tohumlarını kullanmanın birçok yolu vardır. Susam tohumlarının kullanımıyla ilgili aşağıdaki bilgileri kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Susamın en önemli özelliklerinden biri tahin yapılabilmesidir. Tahinin besin değeri ve uzun süre tok kalabilmesi susam özüne bağlıdır. Susam tohumları 6 saat suda bekletilir ve kabuktan ayrılır.
Kalan temiz susam tohumları önce kurutulur ve ardından öğütülür. Ortaya çıkan tahin, tüketim için pekmez ve balla karıştırılır. Günbak susam kabak tatlıları ve peynir tatlıları gibi tatlılarda sos olarak kullanılır.
Ayrıca birçok tatlı, kurabiye ve pide çeşitleri de hamur işlerine eklenerek yapılır.
-Kandaki şeker miktarını düzenler ve şeker hastalığını önler.
-Anemiyi tedavi etmeye yardımcı olur ve demir eksikliğinden kaynaklanan yorgunluk ve halsizliği gidermeye yardımcı olur. Susamın bileşiminde bulunan doymamış yağlar, kötü kolesterol düzeylerini iyileştirerek vücudu kardiyovasküler hastalıklardan korur.
-Haşhaş gibi susam da sindirim sistemini harekete geçiren ve kabızlığı iyileştiren bol miktarda diyet lifi içerir. Düzenli susam alımının kolorektal tümör ve kolorektal kanser oluşumunu engellediği söyleniyor.
-Göz sağlığı ve karaciğer aktivitesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri içerir.